4 personen - 20 minuten bereiden - 40 minuten oven


Ingrediënten

  • 300 gram rundergehakt
  • 1 grote zoetezure appel
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 3 cm verse  gember
  • 1 oudbakken (witte) boterham
  • 1 volle lepel abrikozenjam
  • 1/2 citroen
  • 1 el azijn
  • 1 el pittige kerriepoeder
  • 1 groot ei
  • 2 el melk

 

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 175°C.
  2. Snipper de ui, hak de knoflook en rasp de geschilde gember.
  3. Verhit een scheut olie in een braadpan en fruit alles een paar minuten op laag vuur.
  4. Schil intussen de appels, verwijder het klokhuis en rasp grof. Schep met de kerrie door de pan.
  5. Verwijder de korst van de boterham en verkruimel het brood.
  6. Doe broodkruim samen met gehakt in de pan en laat het op hoog vuur al omscheppend even kort bakken, vooral niet te lang.
  7. Haal de pan van het vuur.
  8. Klop in een kom de rasp van een hele citroen, het sap van een halve citroen, azijn, jam, flink zout en royaal versgemalen peper door elkaar.
  9. Roer dit grondig door het gehakt. Vet een grote ovenschaal in met wat boter of olie, verdeel het gehakt erover en duw goed aan.
  10. Er moet minimaal een centimeter aan de bovenkant van de schaal over blijven. Zet 20 minuten in de oven.
  11. Klop intussen het ei los met de melk plus wat zout en peper. 
  12. Giet dit mengsel na die genoemde 20 minuten bovenop het gehakt en zet de schaal opnieuw 15 à 20 minuten in de oven tot het eilaagje gestold is.
  13. Lekker met gele rijst (koenjit) met rozijnen en specibonen

 

Bron: Koken met Karin