Voor 4 personen - 40 minuten

 

Ingrediënten

  • 750 gram kruimige aardapelen
  • 750 gram rijpe smaaktomaten
  • 300 gram ontbijtspek
  • 1 handje verse basilicum
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • olijfolie
  • melk

 

Bereiden

  1. Kook de aardappelen.
  2. Snipper de ui en snij de helft van het spek in reepjes
  3. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en fruit ui en spek op een heel lage temperatuur een minuut of 10 tot de ui zacht is.
  4. Voeg halverwege de uitgeperste knoflook.
  5. Leg de overgebleven plakjes spek los van elkaar tussen vellen keukenpapier en bak ze krokant in de magnetron in ca. 2 minuten. Bewaar 4 plakjes ter garnering, breek de rest in grote stukken.
  6. Snij de tomaten doormidden en verwijder de zaadjes. 
  7. Hak ze in stukken.
  8. Snij de basilicum in dunne reepjes.
  9. Giet de aardappelen af, vang wat kookvocht op en laat ze goed uitdampen. 
  10. Stamp of pers fijn en voeg een scheutje warme melk toe en meng tot puree.
  11. Schep de tomtatenblokjes, uienmengsel en een flinke scheut olijfolie toe tot het een smeuïg geheel is.
  12. Schep als laatste de krokante stukjes en de basilicum erdoor. Breng op smaak met peper uit de molen.

 

Bron: Koken met Karin